Tuesday, September 16, 2008

För övrigt

Så är jag jävligt trött på den här diskussionen som blir när det är ett derby och saker händer som förra derbyt HIF-AIK. Klart är att Bajen måste få ett straff men det straffet som de får bevisar ju bara hur lite disciplinnämnden förstår om fotboll. Hur hade de tänkt lösa det rent praktiskt? Tror de på allvar att de 8000 som går in på södra istället bestämmer sig för att sitta hemma och lyssna på radio? Nej, inte så troligt. De 8000 kommer skaffa en biljett nån annanstans och det gör ju inte direkt saker tryggare eller bättre. Det ökar snarare tillgängligheten för bråk om man kommer varandra närmare. Och sen drabbas de fotbollsmedlemmar som de helst av allt vill åt (den "nya" städade publiken som de vill ha in) hårdast. Familjemedlemmarna som har biljetter på södra övre och som nog kommer tänka över det hela både en och två gånger innan de går och köper nya biljetter. Ska de som har säsongskort få pengarna tillbaka eller får de köpa nya biljetter utan att få byta in den gamla? Och varför tror man att klacken är roten till allt ont? Har man lixom inte fattat nånting?

Läste för övrigt nånstans i nån tidning att Brå (brottsförebyggande rådet) vill ha in en ny typ av publik till fotbollen. De vill ha show och dans och happenings i samband med match, så att det blir en underhållningskväll. De vill ha längre öpptettider för detta och att säkerhetskontrollerna in på arenan blir likställt med flygplatsers säkerhet så att de som ska gå på kvällen är där "i god tid" för det vet ju alla att man ska vara på flygplatsen i god tid för att hinna med planet. På detta vis ska man minska risken som innebär att folk "hänger" i och utanför arenan för länge.

Men hallå. Är det ingen som reagerar på detta? Alltså vanligt folk, vanliga människor utan fotbolls intresse. Är det verkligen här samhället ska lägga våra insatser för att förebygga brott? Är det inte det att satsa på fel saker?

Och det där med happenings runt fotbollen är ju riktigt märkligt. Är det inte fotbollen i sig som ska vara underhållningen? Jag säger ju det, det går mot en likadan utveckling som hockeyn med alldeles för mkt trams.

2 comments:

idasol said...

ja, och så vill de lägga högriskmatcher på DAGTID...!!?? Hallå, det kommer ju klubbarna förlora ofantliga summor på, alla som har ett jobb kan ju alltså inte gå på matchen och alla vanliga fotbollsfans får altså skita i högriskmatcherna. Vilket gör att intresset för matcher över huvud taget kommer att minska rejält.

sarpo said...

Ja, det är verkligen en olycklig framtid vi går till mötes. Just därför känns ju hockeyn så himla kul just nu (haha, ganska roligt eftersom jag skriver att fotbollen håller på att bli hockeyn men då menar jag hockeyn på nittiotalet med Pajas-Peter i spetsen).
Hockeyn har gått tillbaka till grunderna och de fattar att det är publiken som är en av grundstenarna i en förenings ekonomiska situation. Det ska verkligen bli så himla roligt att se hur utevecklingen artar sig. Snart kanske Örebro, Ljungskile, Gefle och Trelleborg byts ut mot Ängelholm, Övik, Karlstad istället...