Thursday, February 20, 2014

Ett mer ekonomiskt vardagsliv

Jag googlade ju på spar- och snåltips häromdagen som sagt. Det är som sagt vanliga tips man får som dyker upp, se över dina försäkringar och äta matlåda. Vissa saker kan dock tåla att upprepas, tills vanan sitter där. Därför skapade jag min egen lista, utefter vad jag hittade. Det är alltså spartips jag hittat och arbetat om för att passa vår familj.

·         Handla kläder och saker vi behöver, inte för att vi har lust. Behöver vi kläder eller saker, försök att byta på fejjan, eller köpa begagnat i första hand.

·         En bra budget gör att risken för snedsteg blir mindre. Gör inte bara upp planer utan se till att ta fram metoder för att hålla budgeten också. Har vi ett tak på 3500 kr för mat så är det 3500 kr som gäller. Metoder för att hålla matkostnad nere: Handla säsongens grönsaker/frukt och bönor, kikärtor och linser som alternativ till kött och fisk, anpassa matlistan efter rabatterbjudanden, gör matlåda och ät de (även om det är tråkigt).

·         Skriv matsedel varje vecka med inköpslista. Utgå från listan och undvik impulsköp.

·         Spara kvitton från uteluncher för att se hur mkt som spenderas på detta varje månad för att kunna anpassa budget och ekonomin ytterligare. Mer än vad man tror även om det sker "sällan".

·         Planera kvällen efter tillställning (kalas eller liknande sammankomster) så att det finns färdiglagat, för att undvika att springa iväg och handla pizza, hamburgare etc "för att man inte orkar laga mat".

·         Planera restaurangbesök. Var sparsam med dricksen eller skippa den helt.

·         Köp storpack, men använd all mat och försök att inte slänga. Bli bättre på att laga rester, tex omelett eller paj eller pytt i panna, etc. Handla basvaror på extrapris eller kampanjer.

·         Förhandla räntor, både där du betalar pengar och där du får pengar

·         Handla i slutet av säsongen, dvs. skolväskor i oktober, julsaker i januari, vinteroveraller i mars, uteleksaker i september, etc.

·         Använd jämförelsetjänster för el, tv, mobilabonnemang etc.

·         Sluta röka och snusa. Åtminstone en av de sparar många kronor

·         Aktiviteter för barnfamiljer som kostar lite eller inga pengar:
- Biblioteket. Förutom det uppenbara (böcker) så har många bibliotek teaterföreställningar, tipsrundor etc.
- Grottdykning. Investera i två ficklampor, hjälmar och sök på grottor nära dig. Min personliga favorit i Stockholm är klövbergsgrottorna
- Äventyrshelg med barnen: laga mat utomhus, gör ett eget vindskydd av granris och ta reda på vilka växter som går att äta. För övernattning kan sovsäckar vara bra att ha, annars räcker det att investera i en bra kniv.
- Får du friskvårdsbidrag från ditt arbete? Många låter det förfalla vilket är synd, för även om du inte är en träningsgalning går det att få ett simkort för pengarna och sedan behöver du bara betala en liten summa för barnet/barnen.
- Parkteatern sätter upp gratis föreställningar under hela sommaren
- För yngre barn: besök alla lekparker i din hemkommun. Låt barnen sätta betyg med klistermärken och genom att beskriva vad som var bra (går även att göra med t.ex. utomhusbad på sommaren)
- Besök en brandstation. Både roligt och lärorikt
- Gör stentroll (och se till att de har någonstans att bo under en stubbe)
- Gör varje-dag-saker annorlunda. Fredagsmys en vanlig måndag, ät middagen på en picknickfilt i vardagsrummet, gör en sallad av maskrosblad. Gör en skattkarta till partnern som kommer hem sist och låt denne leta reda på er picknickfilt
- Geocaching. En hyfsat ny telefon är allt som behövs, sedan är det bara att leta efter alla miljoner skatter som finns gömda överallt i världen.

·         Istället för att hela tiden köpa nya disktrasor, koka den gamla i saltat vatten.

·         Ett knep som många pensionärer använder sig av är att ta med sig tygkassar när de går och handlar. På så sätt så slipper de köpa plastkassar för 1,50 kr styck varje gång. Det blir många kronor på ett år!

·         Istället för att slänga den där sista biten av osten som inte går att hyvla, så kan man riva den med ett rivjärn och sedan frysa in. Släng inte heller överblivet vin. Det går bra att frysa ner det till iskuber, så kan du använda det för kommande grytor och såser.

·         Dra ut alla sladdar ur kontakterna om du ska vara borta en längre tid. Även fast apparaterna inte är igång så dras det lite ström.

·         Köp uppladdningsbara batterier istället för att köpa nya varje gång dem tagit slut.
 
Använd mer kontanter
Om du kämpar för att hålla dig inom din budget och verkar spendera mer pengar än du borde, kan det vara en god idé att gå tillbaka till att använda kontanter för dina dagliga inköp. Problemet med kort är att du kan glömma det verkliga värdet av de pengar du spenderar och kommer få problem med att hålla dig inom dina gränser. Att istället ha kontanter kan hjälpa. Om du använder kontanter för samma inköp får du en klar uppfattning om konsekvenserna av dessa utgifter utan att ens tänka på det. Om du startar veckan med 500 kronor i din plånbok och börjar använda det för alla dina inköp skulle du se den där 500-lappen bli till 400 kr, sen 300 kr, 200 kr och så vidare. Du påminns om hur mycket du har använt och hur mycket pengar du har kvar varje gång du tittar i din plånbok. Bara detta kan få dig att tänka två gånger innan du köper något nytt.

No comments: